Bedības – cilvēka mūža pēdējais gods

Par bēru plānošanu un organizēšanas iespējām stāsta aģentūras “ Atvadas” direktors Andrejs Račkovskis.

Ir grūti par bērēm pateikt ko jaunu. Ja vien to, ka mūsdienās pēc kremēšanas no aizgājēja pelniem var izgatavot mākslīgu dārgakmeni un iestrādāt to gredzenā. Vai arī to, ka Eiropā parādījušies jauna veida kapi bez pieminekļiem un kapu kopiņām – to vietā katram mirušajam ir pa kokam. Arī mēs esam nonākuši pie jaunas atziņas – katrs cilvēks vēl pirms savas aiziešanas, ja vēlas, var parūpēties par savām bērēm, un vienoties, kā notiks viņa pēdējā godu diena.

Tas bija tālajā 1993. gadā, kad mūsu aģentūra vēl tikko sāka nodarboties ar bēru pakalpojumu sniegšanu. Kāda sirma kundze bija zaudējusi savu māsu un ļoti raudāja. Mēs toreiz mierinājām: notikušo nevar mainīt. Bet viņa tad atbildēja, ka raud nevis par māsu, bet gan sevi. Teica: kas gan apglabās mani, esmu palikusi pilnīgi viena. Mēs atbildējām, ka to apņemamies. Sieviete neticēja, bet tad padomājusi teica: “Labi, bet aplieciniet to ar kādu dokumentu.” Mēs uzrakstījām to uz lapas un uzlikām zīmogu, parakstījām. Lapā bija teikts, ka apņemamies apglabāt bez piemaksas, tikai par bēru pabalsta summu. Pensijas tolaik bija mazas. Kundze aizgāja apmierināta. Viņai sāpēja tuvinieka zaudējums, bet vairs nemāca bailes par savu mūža izskaņu. Tā tas aizsākās.

Šādus dokumentus turpmāk saucām par līgumiem, kuri nostiprināti ar parakstiem un zīmogiem. Ieviesto pakalpojumu īpaši nereklamējām, bet informācija izplatījās, kā mēdz teikt, no mutes mutē, un gribētāju netrūka. Mēs toreiz strādājām pilsētas sociālās apdrošināšanas telpās, un ik dienu cilvēki nāca, lai slēgtu šādus līgumus.

Toreiz ieviestais piedāvājums nav zudis. Tagad mēs izsniedzam polisi “Atvadas”. Līgumu parasti noslēdzam pie mums biroja telpās. Ir saglabāta agrākā garantija – apbedīt par bēru pabalsta summu, bet, ja pensija ir lielāka, starpību starp bēru izdevumiem un pabalsta summu atdodam tuviniekiem. Bet galvenais, ka 20 gadu darbības laikā esam nonākuši pie skaidras atziņas – cilvēkam, sasniedzot zināmu vecumu un tuvojoties mūža nogalei, vajag pašam parūpēties par to, kāds būs viņa pēdējais ceļš. Cilvēki bieži vien nevēlas domāt par nāvi, par bērēm, tomēr mēs zinām, ka nāve ir tik pat dabīga kā piedzimšana. Ja tu esi piedzimis, tad zini – reiz būs arī jāmirst. Tādēļ ir labi būt gatavam šim pēdējam sava mūža godam.

Jau no seniem laikiem un arī šodien cilvēki domā par to. Kad gadu nasta sakrājas un nospiež plecus un sirdi, tad skapja stūrītī daudzi, īpaši sievietes, noliek kādu sainīti ar pēdējo kārtu, kas tiks uzvilkta pēdējo godu reizē. Arī par kapa vietu, kur apglabāt, tiek daudzkārt domāts. Bet, kad tas mirklis pienāk, atnāk bērni vai mazbērni pie mums runāt par apbedīšanu. Un pieredzes viņiem nav, vai arī tā ir niecīga, arī bēdas un asaras traucē. Vēlmes par bēru norisi tuviniekiem reti ir noformulētas – būtiskākais palicis neizrunāts, jo ar tuvu cilvēku par nāvi, par bērēm runāt ir tik smagi. Gribētos izpildīt aizgājēja vēlmes, bet tās nav zināmas.

Kāds kungs, ar kuru mums ir noslēgts līgums, pat atnesa sarakstu, ko aicināt uz viņa bērēm, un galvenais – kurus cilvēkus noteikti neaicināt. Lūcijas kundze, kura nesen kā beidza savas dzīves gaitas, pirms tam regulāri nāca pie mums, lai atjaunotu uz bērēm aicināmo cilvēku sarakstu – izsvītroja tos, kuri jau pirms viņas bija aizsaukti mūžībā. Pēdējā apmeklējuma reizē vēl piekodināja: ja es aiziešu ziemā, tad kremējiet, ja vasarā – tad gribu, lai mani aprok zemītē. Mēs interesējāmies, kāpēc viņa tā izlēmusi. Atbilde mūs pārsteidza: “Lai palicēji manās bērēs aukstumā nesaltu.”

Ir jau tāds sakāmvārds: gribi labu rezultātu, izdari visu pats. Tāpat kā cilvēki grib paši sakārtot mantojuma lietas, tāpat ir vēlams atnākt uz apbedīšanas biroju, lai izteiktu savas vēlmes un vienotos par to īstenošanu, kad būs pienācis laiks.

Nobeigumā izstāstīšu par vēl vienu mūsu aģentūras jaunievedumu. Kā zināms, Internets arvien straujāk ienāk mūsu ikdienā, tādēļ mēs uzsākām apbedīšanas pakalpojumu sniegšanu internetā. Mūsu mājas lapā www.atvadas.lv var iepazīties ar pakalpojumiem, izvēlēties apbedīšanas piederumus. Tur var apskatīt informāciju par pakalpojumu izmaksām un bēru piederumu cenām, kā arī veikt pasūtījumu. Pagaidām šādā veidā tiek pasūtīti galvenokārt vainagi, bet iespējas ir daudz plašākas. Mēs tiecamies uz to, lai ar Interneta palīdzību pilnībā varētu veikt visu bēru organizēšanas procesu.

Atgādināšu arī mūsu telefona numuru: 2069 2069. Jūs varat zvanīt jebkurā diennakts laikā, un mēs noteikti palīdzēsim.

Posted in Raksti on 22 November 2016

Atvadas SIA
Rīga, Tēraudlietuves iela 3
Funeral services
Kalnakrogs "Garozu Ķēķis"
Rīgas iela 103, Odukalns, Ķekavas nov., Ķekava
Funeral food services
Akmens Kleisti SIA
Rīga, Mālu iela 21
Manufacturing of monuments for cemetery
Ogres prestižs SIA restorāns
Ogre, Mednieku 21/23