Kapu pieminekļu izgatavošana - kā izvēlēties kvalitātei atbilstošu cenu?

Kapu pieminekli mirušajam tuviniekam neliek katru dienu, ne katru gadu – parasti to liek „uz mūžu”. Šobrīd Latvijā ir plašs piedāvājums kapu pieminekļiem materiālu kvalitātes, materiālu izcelsmes valsts, apstrādes kvalitātes un cenas ziņā. Taču, ja vēlamies izvērtēt un patiesi tikt skaidrībā, kādēļ ir tik atšķirīgas cenas un vai var izvēlēties cienīgu pieminekli par ļoti lētu cenu, ir jāņem vērā veselais saprāts un šādi kritēriji: 

  • Granīts, no kā ir izgatavots kapu piemineklis. 

Latvijā pārsvarā tiek piedāvāti 6 izcelsmes valstu granītu veidi, un te iet runa tikai par melno granītu, no kā pārsvarā tiek izgatavoti kapu pieminekļi, apmales, sētiņas un citi kapu dizaina priekšmeti. Granīts Latvijā netiek rūpnieciski iegūts, to ieved akmens apstrādes darbnīcas, kuras veic pilnu ražošanas ciklu un pašas izgatavo pieminekļus un citus priekšmetus. Šīs darbnīcas, kuras pašas izgatavo pieminekļus, pārsvarā strādā godprātīgi un ar labiem materiāliem, kā arī neslēps, no kurienes ir ievests materiāls. Līdz ar to arī cena iepirkumam būs noteiktai markai vienāda vai līdzīga – te iet runa par populāro Zviedrijas melno granītu, Karēlijas gabbro un Ukrainas gabbro – šie visi 3 melnā granīta veidi ir piemēroti Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. Atšķirība cenu ziņā ir visiem šiem 3 garnīta veidiem. Dārgākais joprojām ir Zviedrijas melnais granīts, pēc tam, nedaudz lētāks ir Karēlijas, vēl lētāks ir Ukrainas  gabbro. 

Kapakmeņu tirdzniecības vietās pie kapiem var sastapt arī Ķīnas preces – melno Ķīnas granītu, kā arī Indijas melno granītu, kas pēc idejas iepirkuma ziņā ir stipri lētāks, nekā augstākminētie pārbaudītie materiāli, taču dažkārt tiek „pārdots” kā kvalitatīvs un dārgs produkts, psiholoģiski piedāvājot klientam „atlaides”. Ne Ķīnas ne Indijas materiāli nav pārbaudīti gadu desmitiem ilgi, lai varētu teikt, ka tie ir tiešām piemēroti mūsu klimatiskajiem apstākļiem. Un bieži vien jau pēc pāris gadiem ir redzama liela atsķirība kapos uzstādītajiem Ķīnas ražojumiem, kas ir mainījuši krāsu, kļuvuši plankumaini, sākuši plaisāt...

MemorialServices vēlas atgādināt cilvēkiem – esiet apdomīgi kapakmens izvēlē saviem mūžībā aizgājušajiem tuviniekiem – kvalitatīvs un cienīgs kapakmens nevar maksāt pārāk lēti! Izvēlieties kapu pieminekļu izgatavotāju ar labu reputāciju – apmeklējiet to darbnīcas, pajautājiet meistariem kā un ko labāk izvēlēties, nevis nopērkat „pašu lētāko”, it kā šķietami ietaupot 100-200 eiro. Jā, iespējams, ka kādam arī šie 100-200 eiro ir ļoti nozīmīga summa... šodien. Bet kapu piemineklis mīļajai vecmāmiņai stāvēs tur mūžīgi. Vai Jūsu tuvinieks ir bijis tik maznozīmīgs Jūsu dzīvē, ka kapu piemineklis tam ir jāliek steigā un tā, lai tas iekļautos minimālās algas apmērā? Padomājiet, vai tiešām tuvinieks ir pelnījis Ķīnā darinātu lēto produkciju? 

Kapakmens cenu ietekmē arī :

  • Akmens apstrādes veids;

  • Kapakmens biezums, augstums un platums;

Dažkārt, salīdzinot cenas starp vairākiem piedāvājumiem cilvēki „uzķeras” uz lētāko arī tādēļ, ka nav painteresējušies ne par biezumu, ne arī tiešām izmērījuši atšķirību starp vienā tirdzniecības vietā redzēto ar citur noskatīto. Pēc fotogrāfijas parasti netiek noteikts precīzs pieminekļa izmērs, kas ved maldināšanā klientu – vienā vietā viņam var pateikt cenu par vidēji pieņemamo izmēru, citā, godprātīgākā veikalā vai darbnīcā tiks aprēķināta cena pēc konkrētiem klienta izmēriem – un cenas atsķirsies! Esiet uzmanīgi, un, ja patiešām gribat salīdzināt cenas, pievērsiet uzmanību precīziem izmēriem. Tas pats attiecas uz kapakmens apstrādes veidu – ir diezgan būtiska atšķirība kā izskatīsies gala rezultāts un to noteikti ietekmēs cena! Nemaz nerunājot par citiem sākumā grūti pamanāmiem defektiem.  Principā, viens un tas pats akmens veids, viens un tas pats izmērs un viens un tas pats apstrādes veids cenas ziņā daudz neatšķirsies nevienā no kapakmeņu izgatavošanas darbnīcām. Savukārt, ja tomēr kāds piedāvā visu to pašu ievērojami lētāk – tad, vai nu materiālam ir slēptie defekti, vai nu tas ir pavisam cits materiāls.

MemorialServices iesaka neizturēties vieglprātīgi pret tādu notikumu kā kapakmens izvēle. Jebkurā valstī kapos var tā pa īstam novērtēt katras iepriekšējās paaudzes dzīves līmeņa, kultūras, tautas tradīcijas un attieksmi pret savām saknēm. Izvēloties kapu pieminekli, izrādiet cieņu pret aizgājēju – ne visu tādā brīdī vajadzētu mērīt tikai naudas izteiksmē.  

Ieskatam piedāvājam dažas kapakmeņu darbnīcas Rīgā, kuras veic pilna cikla kapu pieminekļu izgatavošanu. Šīm darbnīcām ir sava izejmateriālu bāze, kā arī tās spēs izgatavot jebkuras sarežģītības kapu pieminekli vai iekārtos ģimenes kapavietu „no idejas līdz atslēgai”. Šajās darbnīcās strādā meistari ar ilggadēju pieredzi un labu reputāciju. 

Amnibuss SIA Imantā pie Lāčupes kapiem – pilna cikla kapakmeņu ražošanas darbnīca ar plaša sortimenta materiālu bāzi;

GRIVA SIA Ziepniekkalnā pie Ziepniekkalna kapiem – izgatavo pēc individuālām skicēm gan vienkāršus gan ekskluzīvus kapu pieminekļus;

Even IK Pļavniekos pie „Ulbrokas” jeb „Pļavnieku” kapsētas – izgatavo dažādus kapu pieminekļus, kapu apmales un soliņus.


Lai uzzinātu vairāk par kapu pieminekļu cenu veidojošajiem faktoriem un citiem svarīgiem aspektiem par šo tēmu - lasiet mūsu sagatavotajā rakstā "Kapu pieminekļu cenas".

Posted in Jaunumi, Padomi, Raksti on 19 September 2017

Memorial Services informācijas un tehniskā atbalsta dienests, 24h/7
Mālu 28, Rīga
Cemeteries
Karkadē SIA Ziedu salons
Tērbatas iela 19/21, uz stūra ar Blaumaņa ielu, Rīga, LV-1011
Ogres prestižs SIA restorāns
Ogre, Mednieku 21/23
Apbedīšanas aģents Mihails
Cēsu iela 11, Rīga