“Vāru, vāru putriņu, pieci milti katlā, šim došu, tam došu, šitam nekā. . . “

Jeb kāds sakars policistam vai ārstam ar apbedīšanas pakalpojumiem

Portāls MemorialServices ir vienīgais oficiālais memoriālās sfēras informācijas dienests Latvijā, kā arī Pasaules Apbedītāju asociācijas FIAT-IFTA biedrs - kopumā  - kanāls, kurš rūpējas, lai iedzīvotāji varētu saņemt pilnvērtīgu informāciju saistībā ar tuvinieka nāvi, bēru organizēšanu, likumdošanu mantojuma lietās, kapu kopšanu un apsaimniekošanu kā arī citām saistītajām tēmām nozarē, kā jau visur civilizētā sabiedrībā pieņemts.

Kā jau gadiem iegājies, Latvijā, neskatoties uz oficiālo “veiksmes stāstu” un redzamo mēness pusi, tomēr ir otra - neredzamā tumšā puse, ko mēdz dēvēt par ēnu ekonomiku. Šajā sakarā samērā bieži tiek minēta apbedīšanas pakalpojumu nozare, kaut gan patiesība šeit ir nevis tajā, ka pakalpojumu sniedzēji nemaksātu nodokļus, bet gan “tur ārā”. . .

Galvenais - kādēļ veidojas necaurspīdīga cenu politika un iedzīvotājam pamatoti var rasties priekšstats, ka kaut kas nav kārtībā - ir iesaistīto valsts un pašvaldību sektorā nodarbināto amatpersonu un vienkārši darbinieku personīgā “ieinteresētība”, jeb vienkāršākiem vārdiem sakot - “kukuļu” un “otkatu” princips.

Kā tas var būt? - Spriediet paši. Ieskatam neliela reāli oficiāla tāme tādam apbedīšanas pakalpojumam kā mirušā nogādāšana tiesu medicīnas ekspertīzes centra morgā no nelaimes gadījuma notikuma vietas, kurā iesaistīta Valsts policija:

Piemērs: negadījums noticis Jūrmalā, Kauguros, bet mirušais jānogādā tiesu medicīnas ekspertīzes centrā, kas atrodas pie Austrumu slimnīcas, jeb Gaiļezerā:

Reāla tāme, saprotama ikvienam iedzīvotājam

“Uzmini nu” tāme - (uzvarētājs Valsts policijas iepirkumā par tiesībām veikt pakalpojumu - nogādāt mirušos valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra morgā)

Darba apraksts un daudzums

Cena EUR (ar PVN)

Darba apraksts un daudzums

Cena EUR (ar PVN)

Specializētais transports (katafalks) 54 km, degviela 

7.00

 


Amortozācija 

1.75

 

 

2 darbinieku darba stundu apmaksa (kopumā procedūra aizņem 2.5 h) 16.25 *2

32.50

 

 

Specializētie aizsarglīdzekļi un aprīkojums (maiss, cimdi u.c.)

2.60

 


Uzņēmuma rentabilitātes uzturēšana (administrācija, ITK u.c.) %

8.77

 


Kopā minimālā tāme:

52.62

Brīnumtāme:

15.01

Vai ir kāds uzņēmums, kas tik pašaizliedzīgi strādā valsts labā, ka pakalpojumu veic 3 (trīs) reizes zemāk, nekā pašizmaksa? Ir, izrādās…

Saskaņā ar iepirkumu viss it kā pareizi - lētāk. Iepirkuma darbībai - pakalpojumam “mirušo nogādāt no notikuma vietas uz Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra morgu” ar to arī būtu jābeidzas - tālāk vajadzētu sekot izmeklēšanas procedūrām, tuvinieku informēšanai par viņu tiesībām izvēlēties jebkuru sev vēlamo apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju, bet - un te nu sākas tā putras dalīšana “šim došu, tam došu, šitam nekā. . . “ Rezultātā tuviniekiem sēru un apjukuma mirklī tiek maigi sakot “ieteikts” vai sliktākā gadījumā iedots parakstīt jau sagatavots līgums vai vienošanās par pilnu apbedīšanas pakalpojumu sniegšanu no “Uzmini nu” apbedīšanas aģentūras, kas tikko pašaizliedzīgi 3 reizes zem pašizmaksas veda uz morgu. Laipni un līdzjūtīgi smaida vai nu ārsts vai policijas darbinieks. . . 

Neiedziļinoties personālijās un niansēs kā kurš kuru ar šo putru baro, mēs, kanāls MemorialServices, kā arī Pasaules Apbedītāju asociācijas FIAT-IFTA  nacionālais pārstāvis Latvijā jurists Edgars Timpa, vēršam iedzīvotāju uzmanību uz to, ka gadījumos, kad ar tuvinieku atgadījusies nelaime un tas ir nogādāts tiesu medicīnas ekspertīzes centra morgā - esiet apdomīgi un neparakstiet līgumu par pilnu apbedīšanas pakalpojumu sniegšanu uzreiz ar pirmo apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju, ko Jums “iesaka” valsts, pašvaldības vai medicīnas iestādes darbinieki. Kā minimums, viņi to nedara “aiz labas sirds”, diemžēl. Un kā minimums Jūs pārmaksāsiet to summu, kas, iespējams, tiek “atmaksāta” kā “pateicība” tiem pašiem laipnajiem valsts, pašvaldības vai medicīnas iestādes darbiniekiem – visdrīzāk šī summa būs iekļauta tieši tā apbedīšanas pakalpojuma sniedzēja tāmē, ko “iesaka”. Tas skan skarbi, bet tāda joprojām ir Latvijas realitāte “mēness tumšajā pusē”. 

Apmainoties pieredzē ar kolēģiem visā pasaulē un pat tuvākajā Eiropā, uz mums joprojām skatās kā no šī paša mēness nokritušiem - tādi gadījumi būtu kliedzošs korumpētības skandāls vairumā civilizētās Eiropas un pasaules valstīs. Diemžēl, Latvijā šādi gadījumi sastopami ne tikai apbedīšanas pakalpojumu nozarē. 

Tādēļ - vēlreiz vēršam iedzīvotāju vērību - uzziniet savas tiesības. Esiet apdomīgi arī tādā grūtā brīdī kā tuvinieka zaudējums. Izsveriet un izvērtējiet vairākus piedāvājumus, pirms parakstāt līgumu. Nekļūstiet par viegli ietekmējamu upuri šādām vai līdzīgām manipulācijām. 

Kopumā, aicinām iedzīvotājus visā Latvijā būt vērīgiem un zināt savas tiesības. Un īpaši būt piesardzīgiem un apdomīgiem Rīgas un Pierīgas, Jūrmalas, Ogres, Salaspils, Siguldas, Dobeles, Tērvetes, Jēkabpils, Jelgavas, Daugavpils, Rēzeknes, Madonas, Valmieras, Bauskas, Aizkraukles, Alūksnes, Gūlbenes, Cēsu, Limbažu, Valkas, Rūjienas iedzīvotajiem, kad ar tuvinieku atgadījusies nelaime un tas ir nogādāts tiesu medicīnas ekspertīzes centra morgā – uzticiet apbedīšanas pakalpojuma sniegšanu sevis izvelētam nevis “ieteiktam”, “uzspiestam”, “iesaistītam” apbedītājam, piemēram, firmai, kas saskaņā ar iepirkuma līgumu izpilda vienkāršu funkciju par ko maksā VALSTS no nodokļu maksātāju naudas, t.i., pārvadā pēc Valsts policijas pieprasījuma mirušo no notikuma vietas uz valsts tiesu medīcīnas ekspertīzes centra morgu. 

Paplašinātu informāciju par apbedīšanas pakalpojumu sniedzējiem visā Latvijā varat iegūt portāla MemorialServices kanālā, sadaļā Apbedīšanas pakalpojumi.

Turpinājums sekos.



Posted in Jaunumi, Padomi, Raksti on 13 July 2018

Memorial Services informācijas un tehniskā atbalsta dienests, 24h/7
Mālu 28, Rīga
Cemeteries
MS Apbedīšana un Kremācija
Mālu 28, Rīga
Funeral services
Kafejnīca Svens
Rīga, Jasmuižas iela 9B
Memorial Services informācijas un tehniskā atbalsta dienests, 24h/7
Mālu 28, Rīga
Cemeteries