Pēdējā maltīte kā gaišu atmiņu brīdis aizgājēju pieminot

Bēres Latviešu tautas tradīcijās vienmēr ir bijušas vienas no cilvēka mūža trijām lielākajām godībām – notikums, pret kuru attiecās ar vislielāko cieņu un godu.

Senie latvieši miršanu uzskatīja par dabīgu norisi, par daļu no pasaules rituma. No miršanas nebaidījās, jo to saprata kā pāreju no dzīves šai saulē uz dzīvi viņā saulē.

Kas ir atvadu mielasts?

Bēru tradīcijas, protams, ir dažādas un atšķiras ar niansēm atkarībā no reliģiskajām konfesijām vai tautas tradīcijām, taču kopumā, bēres un atvadu mielastu Latvijā mūsdienās rīko līdzīgi – gan luterāņu, gan katoļu, ebreju vai pareizticīgo konfesijas bēru norisē iekļauj bēru mielasta rīkošanu.

Gan latvieši, gan krievi, gan poļi, gan ebreji un čigāni – visi rīko bēru mielastu – un visa pamatā šeit ir pēdējā goda izrādīšana aizgājējam. Atvadu mielasta laikā ir pieņemts runāt par aizgājēju, pieminot viņa labos darbus un dzīves notikumus, dalīties atmiņās.

Atvadu mielasts ir pēdējā maltīte, kurā dalīties ar atmiņām par aizgājēju, kuram par godu šis atvadu brīdis tiek rīkots. Atvadu mielastu organizē uzreiz pēc apbedīšanas kapsētā vai arī pēc atvadu ceremonijas pirms mirušais tiek nodots uz kremāciju. Dažkārt tiek rīkots arī atmiņu mielasts. Parasti, to dara 40 dienas pēc nāves vai arī gadu pēc nāves dienas, sapulcinot tuviniekus un draugus, organizē šāda veida atmiņu mielastu.

Bēru mielastu organizēšana Rīgā un citās Latvijas pilsētās

Kā noformēt bēru mielasta galdu?

Galdu pieņemts klāt ar baltu galdautu, iededz baltas sveces, galds var tikt rotāts ar egļu zariņiem, mūsdienās arvien biežāk tiek izmantota arī īpaša sēru floristika – galda un telpu noformējums atvadu mielastam. Mirušā piemiņai galda galā noliek galda piederumus - nazi un dakšiņu liek paralēli galda malai uz tukša sķīvja, blakus sķīvim iededz sveci. Mirušā krēslu dekorē ar egļu zariņiem, kas apvīti ar sēru lentu. Sanākot atvadu mielasta viesiem, telpā tiek klusināti atskaņota viegli liriska vai klasiska mūzika, kā arī reliģiska satura mūzika. Bieži uz atsevišķa galdiņa tiek novietota mirušā fotogrāfija ar sēru lentu un ziediem.

Atvadu mielasta sastāvdaļa, neskaitot ēdienus, ir arī salds vīns, ar kuru ierasts bēru viesus cienāt pirms bēru mielasta uzsākšanas, kas simbolizē jaukas atmiņas, ar ko remdēt zaudējuma rūgtumu un novēlot vieglas smiltis aizgājējam. Galdā pēc izvēles un iespējām jau atrodas dažādas uzkodas un aukstie ēdieni. Sākumā tiek pasniegts buljons ar pīrādziņu, tam seko arī otrais ēdiens, kā arī maltīti noslēdz ar saldo ēdienu – kūciņu un kafiju vai tēju, pēc izvēles.Tradicionāli atvadu mielasts var ilgt aptuveni 3 stundas, taču, iespējams arī īsāks vai garāks norises laiks.

Tā saucamo „zviedru galdu” parasti tradicionāli bērēs neklāj, taču atmiņu maltītei šāda formāta galda klāšana ir pieņemama. Nedaudz brīvākas formas atmosfērā ir jauki sanākt un dalīties atmiņās, aizgājēju pieminot. Arī tā ir goda un cieņas izrādīšana aizgājējam. Ja nerīko tradicionālo bēru mielasta galdu klāšanu - nereti, kā vienkāršāks atvadu mielasta brīdis ir - kapos uz vietas uzreiz pēc apbedīsanas ceremonijas pieminēt aizgājēju ar salda vīna glāzi un kādām uzkodām, pīrādziņiem vai kūciņu.

Kā pasūtīt bēru mielastu?

Viena no mūsu portāla sadaļām veltīta atvadu mielastu piedāvājumiem - Jūs varat pasūtīt bēru mielastu attālināti, no jebkuras vietas Latvijā vai no ārzemēm - Memorial Services portālā varat izvēlēties visdažādākos atvadu mielastu piedāvājumus, ēdienkartes līdznešanai vai ar piegādi.

Apskatiet piedāvājumus atvadu mielasta galda klāšanai Katalogā

Saņemt
Konsultāciju

+(371) 22 080 569

Pieteikt
Rezervāciju

Pieteikuma forma

MS atvadu mielasti Logo
MS atvadu mielasti

Memorial Services palīdzības dienests rutuālos pakalpojumos Latvija. Mūsu komanda sniegs Jums palīdzību bēru mielista organizēšana Saskaņosim bēru mielasta vietu un laiku Individuāli sakaņosim ēdie...

Skatīt vairāk
Mēs izmantojam sīkdatnes. Viens no tiem ir nepieciešams, bet jūs varat lemt par pārējiem.